preskoči na sadržaj
 

Povijest knjižnice

Osnovna škola u Brod Moravicama postoji od 1818. godine. Uz nju, postojale su škole u Šimatovu, Malim Dragama, Podstenama i Goršetima.

U literaturi koja govori o razvoju školstva na području Brod Moravica ne postoji puno podataka o školskoj knjižnici. Arhivska građa škola s ovog područja je malobrojna, a spomenice kao vrijedni izvori podataka o učenicima, pedagoškom  radu učitelja, sveukupnom životu škole i mjesta su nepotpune ili uništene. Za do sada prikupljene podatake o razvoju školstva na ovom području u najvećoj mjeri možemo zahvaliti književniku i učitelju Viktoru Jurkoviću. Njegova monografija Brod Moravice iz 1969. godine, nastala povodom 150. godišnjice Osnovne škole Brod Moravice i 100. godišnjice školske zgrade, nastala je na temelju oskudnih dokumenata i u velikoj mjeri prema usmenom kazivanju starijih mještana te zapisima bivših učenika i učitelja Škole.

Iz te monografije doznajemo da je učitelj Vinko Golubić, koji je u Brod Moravicama službovao pune 44 godine (1879. – 1923.) osnovao knjižnicu s preko 1000 knjiga. Knjige su mnogo posuđivane jer je uspio kod učenika i mještana razviti ljubav prema čitanju. Nakon umirovljenja je ostao u Brod Moravicama na mjestu općinskog načelnika. Pokazivao je mnogo razumijevanja za potrebe škole koja je redovito snabdijevana učilima, školskim pokućstvom i knjigama za školsku knjižnicu.

Do danas je ostala sačuvana spomenica škole u Podstenama, iako s nepotpunim podacima. Zanimljiv je zapis iz 1910./11.: „Školska je knjižnica uređena. Ove je godine posuđeno preko 150 knjiga za čitanje. Knjige su izdavane najviše nedjeljom, a svim je izdavao mjesni učitelj koji je o tom vodio iskaz. Najviše se knjiga pročitalo u zimskim mjesecima, najmanje u ljetnim.“

Jurković je zabilježio crticu prosvjetnog savjetnika Vladimira Mancea koja govori o brodmoravičkoj školi 60-ih godina prošlog stoljeća. Osim opisa teških uvjeta rada, Mance otkriva i sljedeće:

„Dva ormara s knjigama u ovoj školi predstavljaju školsku knjižnicu. Smješteni u jednoj učionici, oni su centar dječjih interesa i mjesto prave gužve u vrijeme kad se posuđuju knjige na čitanje. Knjiga nema dovoljno, ali su zato češće u dječjim rukama. Stvara se tako navika za samostalno čitanje i obogaćuje dječja ličnost otvarajući se prema novim utjecajima.“

Iz zapisa sjećanja učiteljice Margarete Paver r. Skender o učiteljevanju u Malim Dragama saznajemo da su u učionici stajala dva lijepa ormara s knjigama. Na žalost, ništa o sadržaju tih ormara nije zabilježeno.

Za knjižnicu škole u Šimatovu spominje se da je imala preko 300 različitih knjiga.

Stara knjižna građa koja je pripadala tim školama sada se čuva u OŠ Brod Moravice. Do sada nije stručno obrađena, ali zasigurno predstavlja veliku vrijednost kako za školsku knjižnicu kao moguća zbirka starih i vrijednih knjiga, tako i za Školu i čitav brodmoravički kraj jer su te knjige dio povijesti školstva na ovom malom području, bile su dijelom života i školovanja brojnih učenika u Šimatovu, Malim Dragama, Brod Moravicama. Njena vrijednost je, u ovom svijetlu, već sada vrlo velika.

U školskoj godini 1975./76. nastava je bila premještena u novoizgrađenu zgradu osnovne škole i tako je stvorena osnova sadašnje školske knjižnice.

TražilicaDogađanja

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Vremenik

Kalendar rada

Kalendar školske godine 2018./2019.


Natječaji

Obrazac

Obavijesti

Javni pozivi - izleti
preskoči na navigaciju