preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan hrvatske knjige (22.04.) Svjetski dan knjige i autorskih prava (23.4.)

Kulturna manifestacija Noć knjige pokrenuta je prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja te razgovora o knjigama i njihovom statusu u suvremenom društvu kada  digitalne tehnologije imaju sve veći utjecaj. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

   Vođeni glavnom temom u OŠ Brod Moravice kroz suradnju knjižničarke Sanje i učiteljice hrvatskog jezika Jasne pripremili smo nekoliko aktivnosti. Učenici su sudjelovali kroz online nastavu.


Naši su osmaši razmišljali o izreci “Po koricama se knjiga poznaje” te se odazvali čitateljskom izazovu - odabrali su i predstavili naslovnicu knjige koja za njih ima ljekovito značenje. Većinom su izabrali lektirne naslove. Nakon toga likovno su prikazali Put knjige od autora do čitatelja što je dobra prilika da se prisjete osoba važnih za nastanak knjige. 

    Učenici 5.r. sakupljali su Ljekovite priče svojih baka i djedova koje se još uvijek prenose s koljena na koljeno. Okušali su se i u literarnom stvaralaštvu poezije na temu Ljekovite knjige. Većina učenika ipak je napisala pjesmu. Starih priča mnogi se djedovi i bake ne sjećaju, roditelji još manje i tako usmena predaja polako pada u zaborav.

     Noć knjige u 6.r. posvetili smo Ivani Brlić Mažuranić. Nakon što su se učenici vratili u školske klupe, što su jedva dočekali, kroz dva školska sata knjižničarka ih je upoznala sa životom i radom Ivane Brlić Mažuranić. Prigodni plakat kao i starija izdanja Ivaninih bajki bili su od velike pomoći. Njene Priče iz davnine čitali su za lektiru. Učiteljica Jasna, vrlo jasno ih je vodila kroz razgovor o jeziku, stilu, motivima, likovima, borbi dobra i zla u Ivaninim bajkama…, a životne pouke prenesene na jednostavan način našim će učenicima najviše koristiti. Za kraj kroz izrađenu lutkicu od papira na štapiću i monolog učenici su predstavili lik Regoča. Bilo je zanimljivo, drugačije i dobro prihvaćeno! 

    Obostrano uspješnu suradnju nastavljamo i dalje s ciljem poticanja čitanja i razmišljanja o pročitanom te važnosti školske knjižnice kroz školovanje.

(pročitajte i pogledajte ponajbolje učeničke radove)

 

priredile: Sanja Despot Abramović i Jasna Šepac